fbpx

Solveig Grønfoss – Møter som forandrer liv

Fortell om boken din!

Gjennom livet møter vi i blant mennesker som berører oss på en helt spesiell måte og som beriker våre liv.

Dette er i mitt liv mennesker som har fått en helt spesiell plass i hjertet mitt og som jeg tenker på med takknemlighet.
Boken utforsker betydningen av mellommenneskelige relasjoner gjennom livserfaringer, profesjonelle møter og personlige refleksjoner.

Deer en reise gjennom livet mitt, fylt med gode møter som har formet og beriket min eksistens. Det er møter i ulike sammenhenger, både i privatlivet og i yrkeslivet som psykiatrisk sykepleier og samtaleterapeut.

Jeg ønsker å belyse hvordan gode møter mellom mennesker kan bringe styrke og håp, og vektlegger håp, kjærlighet og medmenneskelighet som nødvendige elementer i livet.
Ved å benytte en kombinasjon av poesi og prosa kommer jeg dypere inn i de ulike temaene som fører til personlig vekst.

Hvordan ble boken din til?
Da pensjonistalderen begynte å nærme seg, tenkte jeg mer og mer på de betydningsfulle møtene i livet mitt både privat og i jobbsammenheng. Øyeblikkene som har gjort noe med meg og formet meg til den jeg er. Hva som hjalp meg da jeg hadde som verst i livet.
Jeg tenkte også mye på hva det egentlig er som har gjort menneskene friske eller bedre i terapirommet.
Hvordan blir de gode møtene til og hva skjer egentlig i disse møtene? Dette måtte jeg undersøke nærmere. En indre drivkraft tvang seg frem. Jeg måtte få svar på noen av mine spørsmål.

Var det en ferdig idé eller vokste det frem gjennom skriveprosessen?


Idéen dukket opp og svarene har jeg fått underveis i skriveprosessen. I tillegg til å lese faglitteratur har det vært svært nyttig med drøftinger underveis både med kolleger, pasienter, familie og venner. De har fått meg til å tenke både dypere og bredere.

Hva fikk deg til å ville skrive en bok? Hva inspirerte deg?


Jeg har alltid likt å skrive både dikt og refleksjoner, og da min eldste sønn døde av hjernecanser julaften 2012, begynte jeg også å skrive dagbok. Den ble til min første bok ”En vandring gjennom årstidene” som kom ut i 2017. Skriveprosessen hjalp meg til å få satt ord på tanker og følelser. Jeg føler jeg får svar på så mye ved å skrive, ved å sette meg inn i ulike tema, studere og utforske.

Skriver du på noe nytt nå?


Et nytt prosjekt er i gang. En ny spire har begynt å gro. Jeg har begynt å skrive om lyset – viktigheten av både det indre og ytre lys. Hva det gjør med oss.
Vi får se hvor det ender.

Har du tips eller råd til andre som har lyst til å skrive en bok?


Sett i gang! Veien blir til mens du går. Det å få satt ord på tanker og følelser har hjulpet meg mang en gang.

Det å kunne formidle et budskap som kanskje kan være til hjelp for andre er både givende og betydningsfullt. Det å sette seg inn i ulike tema man brenner for ved å lese og drøfte med andre har inspirert meg og hjulpet meg underveis i skriveprosessen.
Jeg har også lært mye av ulike forfatterprogram og webinar i regi av blant annet Forfatterskolen, der de har gjennomgått prosessen fra idé til ferdig bok.
Jeg synes også det er spennende å delta på ulike arrangementer på Litteraturhuset og høre hvordan andre forfattere forteller om sitt forfatterskap og hvordan de bygger opp sine bøker.

Hvorfor synes du at boken din bør leses?


Jeg håper boken min kan være til hjelp for dem som ikke har det så bra og at den kan berøre noen sjeler der ute. Den som leser kan kanskje oppdage noe verdifullt inne i seg selv eller finne noe som kan komme til nytte på veien videre i livet. Jeg håper også boken kan bidra til å forebygge psykisk uhelse og skape et varmere samfunn. Jeg ønsker at leseren reflekterer over de ulike mellom- menneskelige aspektene og viktigheten av medmenneskelighet, håp og kjærlighet. At vi tar vare på hverandre i en ellers så kald verden fylt med krig, sult og nød.

Jeg føler vi mennesker blir fysisk mer og mer distanserte fra hverandre da skjermbruk og materielle verdier står i fokus. Depresjoner og psykiske lidelser øker og menneskene er mer og mer på søken etter meningen med livet.
Psykisk sykdom eller det å stå i store livsutfordringer er ensomt, smertefullt og hjerteskjærende. Dersom vi ser hverandre ute i samfunnet, tåler å sette oss sammen med den som har det tungt og vanskelig og blir der sammen med vedkommende til det blir lyst igjen, vil samfunnet bli et bedre sted å være og verden et tryggere sted å bo.

Vi mennesker trenger hverandre. Vi trenger å bli sett og at vi møter hverandre med blant annet respekt og godhet. Uten menneskevarme blir verden for kald!

Hvem ønsker du aller helst skal lese din bok?


Jeg tenker dette er en bok for de aller fleste. Mennesker som er interessert i selvhjelpslitteratur, psykisk helse og personlige utviklingshistorier. Også profesjonelle innen helse- og omsorgssektoren, inkludert sykepleiere, terapeuter, sosionomer m.m. Ja, alle som jobber med mennesker.

Hva gjør du når du ikke skriver?


Jeg ble alderspensjonist i sommer etter å ha flyttet tilbake til hjemkommunen. Dette for å unngå pendling i voksen alder og få mer tid til andre saker jeg brenner for.
Jeg savner jobben min, pasientene og mine gode kolleger etter et langt og godt yrkesliv i psykiatrien, men alt har en ende.

Nå fyller jeg dagene med mye annet givende. Jeg har mer tid til å lese, skrive, gå turer, håndarbeid, familie og venner. Jeg er så heldig å ha en stor flokk rundt meg som er der for hverandre og støtter hverandre når det trengs. Jeg har tre friske barn i live, mange gode minner etter sønnen min som døde, snille svigerbarn og åtte barnebarn som beriker livet mitt. Dersom alt går bra blir jeg oldemor til en liten gutt i januar. Ja, det er mye å glede seg over og være takknemlig for. Jeg vet det er viktig å ta vare på dagen i dag og nyte de gode øyeblikkene. Det har livet vist meg.

Anbefalt for deg