Randi Åse Marie Skinstad – Renate Sofie et solskinnsbarn.
FORTELL OM BOKEN DIN!
Søkelyset settes på hvordan samfunnet ivaretar sine mest sårbare, ber leseren tenke over betydningen av omsorg og medmenneskelighet. Hvor lite hensyn det tas til syke barns behov for samvær med foreldre og lek med andre barn. Det vil si smittevern og isolasjon kontra samvær og lek under betryggende forhold hvor smittevern ivaretas. Boka handler om Renate Sofie ei morsom jente på sju år, full av liv og handlekraft. Hun stråler av glede over livet også etter at hun har fått det hun kaller ’den dumme sykdommen min’ i 2001. Renate Sofie har mange opphold på sykehus, både lange og korte opphold. Farmor er hennes følgesvenn i den vanskelige tiden. De to, foreldrene og den øvrige familie må håndtere mange utfordringer: Bl.a. sykdommen, de følelsesmessige og angstfylte tankene og de byråkratiske hindringene. I boken rettes det skarp kritikk mot et
rigid helsevesen og barnevern. Boken skildrer kampen for å gi Renate Sofie det best mulige liv under vanskelige forhold. Vi ser Renate Sofies unike og sterke personlighet og hvordan hun og farmor «feirer» livet på tross av den dumme sykdommen. Renate Sofie et solskinnsbarn’ er en skildring av dypfølt kjærlighet og er en kraftfull historie. De faktiske hendelser er rele, ikke
oppdiktede.
HVORDAN BLE BOKEN DIN TIL?
Boken bygger på nedtegnelser i dagbok og notater underveis. Dagboka ble skrevet slik at Renate senere kunne lese om sin kamp mot sykdommen. Roman formen ble valgt for å ha litt større dikterisk frihet, dette gjelder blant annet bruk av fiktive navn på personene i romanen. De faktiske hendelser er ikke oppdiktet, det er fakta. Dette er en dokumentar- roman.
VAR DET EN FERDIG IDE ELLER VOKSTE DEN FREM UNDER SKRIVEPROSSESSEN?
I utgangspunktet var det en ferdig ide, men den utviklet seg under skriveprosessen.
HVA FIKK DEG TIL Å VILLE SKRIVE EN BOK? HVA INSPIRERTE DEG?
Jeg ønsket å belyse problemene slik at andre ikke skulle måtte oppleve de samme vanskeligheter i et rigid system. Samtaler med andre som har hatt tilsvarende opplevelser med helsevesen og barnevern har vært en inspirasjonskilde. Oppmuntring fra de som har lest råutkastet til boka var også en inspirasjonskilde.
SKRIVER DU PÅ NOE NYTT NÅ?
Ja det gjør jeg.
HAR DU TIPS ELLER RÅD TIL ANDRE SOM HAR LYST TIL Å SKRIVE EN BOK?
Sett i gang og skriv, følg lysten. Det blir kanskje mange ord i starten, det er fint, finpussen kommer senere. Få en god venn til å lese det du skriver, en venn som tør å rose, men også å si fra om det som ikke er bra.
HVORFOR SYNS DU AT BOKA DE BØR LESES.
Den tar opp viktige samfunnsspørsmål på en måte så folk kan kjenne seg igjen. Boka er lettlest og velskrevet. Viser at barn blir alvorlig syke av sykdommer de kan dø av, at sykdom skaper sorg, at barn er utrolig åpne om sykdommene sine. Viser hvordan den lille pasienten og hjelperen blir mottatt. Jeg mener boka er varmt og følsomt skrevet.
HVEM ØNSKER DU ALLER HELST SKAL LESE DIN BOK?
I utgangspunktet kan boka leses av alle, deler av den kan også leses for barn. Ideelt sett ønsker jeg at politikere, leger og de som jobber i helsevesenet og barnevernet leser boken. Pårørende til barn som er eller har vært rammet av alvorlige, livstruende sykdommer er også en målgruppe.
HVA GJØR DU NÅR DU IKKE SKRIVER?
Jeg er medlem og nestleder i Balke Pensjonistlag og medlem i Norges Blindeforbund, synshemmedes organisasjon. Det blir en del møter, medlemsmøter og forberedelser til møter. Ellers går jeg turer, trimmer og lytter til musikk og lydbøker og maler bilder.
OM MEG SELV KAN JEG FORTELLE:
Jeg har juridisk embetseksamen og har arbeidet som juridisk konsulent i det offentlige. Arbeidsområdene har variert fra skatt, merverdiavgift, Statens vegvesen og landbruk, juridisk avdeling hos, i dag Statsforvalter. Utdannelsen min tok jeg som voksen, parallelt med ansvar for hjem, mann og to barn. Nå er jeg 80 år er mor til to, bestemor til 5 og oldemor til 3, Jeg er synshemmet, men elsker å skrive og er i gang med bok nummer to. Jeg begynte å skrive da jeg ble pensjonist og det ble mere sus over det etter flere kurs om kunsten å skrive en bok. Ellers maler jeg med olje, akryl og akvarellmaling. I sangkor har jeg vært aktiv i flere år, men synet har gjort at jeg har gitt meg, Det er for anstrengende å lære ny tekst. Jeg er utrolig glad for NRK TV-aksjonen i år, 2024 som gikk til Barnekreftforeningens arbeid med å etablere familiehus for barn med alvorlig sykdom og deres familier. Innsamlingen ga 366 millioner, endelig beløp vites 1. desember. Arbeidet med at familien skal få være sammen med sitt syke barn under mer «normale» forhold varmer mitt hjerte.