fbpx

John Yngvar Larsson – Det fantastiske fjellet

Fortell om boken din!
Det fantastiske fjellet byr på opplevelser, undring og kunnskap. En reise gjennom den norske fjellheimen, fra fjellbjørkeskogens frodige lier gjennom myrer, risheier og rabber, opp til høgfjellet under isbreene. Her dukker hardføre skjønnheter opp i grus og blokkmark med beina i iskaldt smeltevann. Og hele reisen er dokumentert med gode fotografier.

Fjellet kan oppleves på så mange ulike måter, slik også vi er ulike. Og her er det nok til alle. Rundt 45 prosent, eller 148 000 km2 av Norges landareal er snaufjell, der det hele tiden dukker opp små og litt større overraskelser å beundre eller undres over.

Å evne å se det store i det små er nyttig også for en fjellets vandrer. For den som gir seg tid har alle deler av fjellet opplevelser å vise fram – opplevelser som gjerne blir oversett av en hastig vandrer på vei mot nærmeste topp.

Denne boka tar sikte på å inspirere leseren – vekke nysgjerrighet og forventning. Vi skal ta turen fra hyttegrenda eller parkeringsplassen eller stølsvollen. Vi skal følge den gamle stien gjennom fjellbjørkeskogen oppover til høgfjellet. Stien som i sin tid blei tråkket opp av ferdselsfolk, husdyr og barnegjetere. Vi skal ta det rolig, gi oss tid til å gledes og undres over alt det som fjellet og den fantastiske naturen har å by på underveis. Vi skal finne og utforske bekkedaler, myrer og snøleier, rabber og flyer – og ikke minst – planter, lav og sopper.

Men her er det ikke de botaniske sjeldenhetene som er i fokus, heller de artene som en fjellvandrer vil oppleve tilfeldige møter med, og som hun eller han kanskje ikke visste at fantes. Flettet inn i dette er små og litt større historier om tradisjonell og aktuell bruk av ulike vekster, hvorfor plantene vokser der de gjør, hvilke avanserte teknikker de bruker for å formere seg, og om hvordan fjellets ulike beboere fungerer sammen på godt og vondt.

Og hva med klimaendringene, hva skjer i fjellet med et varmere klima?

Hvordan ble boken din til?
Denne boka er en oppfølger til «Det fantastiske fjellet» som kom ut i 2018. Der skrev vi om det som den fantastiske skogen har å by på. Jeg tenkte at noe tilsvarende burde skrives om fjellet. Når jeg er på tur i fjellet, dukker det hele tiden opp nye opplevelser, erfaringer som jeg ønsker å formidle videre.

Var det en ferdig idè eller vokste det frem gjennom skriveprosessen?
Begge deler. Ideen var der, men blei utvikla gjennom skriveprosessen.

 

Hva fikk deg til å ville skrive en bok? Hva inspirerte deg?
Da tenker jeg på Hans Børli:
Det er rart med det: aldri så lite kunnskap om tingene får dem straks til å rykke nærmere, i en ny fortrolighet.
Jeg blir inspirert av opplevelser som fjellet og naturen ellers kan by på og vil gjerne dele kunnskap om dette til alle dem som nøler med å komme seg ut på tur.

Skriver du på noe nytt nå?
Ja, jeg er i sluttfasen av et nytt prosjekt: «Bli kjent med naturen».
Ødelagt natur, flatehogst av gammel skog, drenering av myrer, motorveier gjennom våtmarker, vindmøller på fjellknauser – naturkrise! Ordene hagler i media, i kommentarfelter og over lunsjbordene i kantina. Mye av den norske naturen er sårbar eller truet og dette engasjerer. Men hva vet vi egentlig om denne naturen som vi har sånn omsorg for? Vet vi egentlig nok om skogene og myrene, om rabbene og blomsterengene, og er det noe vi kan gjøre?

En god start kan være å formidle kunnskap. Kunnskap vil øke forståelse, skape bevissthet. «Bli kjent med naturen» skal ta leseren i handa og vise vei slik at hun eller han blir bedre kjent med vår fantastiske natur.

Har du tips eller råd til andre som har lyst til å skrive en bok?
Ikke gi deg, selv om det går litt trått innimellom.

Hvorfor synes du at boken din bør leses?
Jeg unner alle å få et større utbytte av fjellturene sine. Å lære seg å se det store i det små. Glede seg over å finne skjønnheter som snøsøte, mogop og issoleie, eller bare sitte på en lavkledd rabbe og nyte utsikten til fjerne blåner. Ta inn kunnskap som kan bidra til større forståelse og respekt for våre fantastiske fjellområder.

 

Hvem ønsker du aller helst skal lese din bok?
Foreldre, besteforeldre, lærere – alle som føler ansvar for å overføre gode verdier til de som kommer etter oss – og lære dem å elske fjellet.

Hva gjør du når du ikke skriver?
Om vinteren: Går tur i skogen, fotograferer, leser. Det er så mange gode, norske forfattere – for eksempel Britt Karin Larsen, Edvard Hoem, Erika Fatland, Roy Jacobsen, Og så Haruki Murakami da. Ellers finner jeg mye glede og inspirasjon i diktene til Hans Børli og Elling M. Solheim.
Om sommeren pakker jeg bobilen med litt mat, fotoutstyr og bikkja og drar til fjells.

Anbefalt for deg