fbpx

Anette Heggemsnes og Camilla Keim – Permen av spermen

Permen om spermen er viktig bok da det ikke er nok kunnskap i befolkningen om sæd og sædkvalitet. God sædkvalitet spiller en avgjørende rolle for at et barn skal bli unnfanget, og for at barnet skal bli sunt og friskt. Frem til nå har fokuset vært mest på kvinnen, men det er altså slik at sædkvaliteten stuper i den vestlige verden. Flere og flere opplever problemer med å bli gravide. I opp mot halvparten av disse tilfellene er nedsatt sædkvalitet årsaken. Dette må vi snakke om! Og ikke minst, dette må vi gjøre noe med. Denne boken (som menn med barneønske burde hatt for lenge siden!) gir en god oversikt over de viktigste tiltakene mannen kan gjøre for å forbedre sædkvaliteten sin. Det er nemlig mye han kan gjøre selv! Boken gir 12 konkrete tiltak, informasjon om hvordan mannen selv kan teste sædkvaliteten og forklaringer til de ulike parameterne vi måler sædkvalitet på. Boken skisserer også ulike behandlingsformer for menn med nedsatt sædkvalitet og barneønske, da det er ulike måter å befrukte et egg på selv om sædkvaliteten er redusert. Men i de aller fleste tilfeller er det mulig å bedre sædkvaliteten, og dette anbefaler vi å forsøke først. Da øker sjansene for naturlig befruktning, og også sjansene for et sunt og friskt foster.

Hvordan ble boken din til?
Anette har jobbet med fertilitet i over 20 år, og er grunnlegger av Frøyaklinikken i Oslo. Hun har et brennende ønske om å bedre fertiliteten i befolkningen, og tanken om å skrive bok har ligget der lenge. Camilla, Anettes tidligere pasient, mente at Anettes unike kunnskap måtte ut til folket! De ble enige om å skrive bok sammen. Nå er endelig Permen om spermen kommet, og vi har planer om flere bøker! I serien Fertilitet til folket ønsker vi å belyse flere viktige temaer rundt fertilitet, og hvilke grep hver og en av oss kan ta for å bedre fertiliteten i befolkningen. Den synkende fertiliteten er et samfunnsproblem, egentlig et folkehelseproblem, og vi ønsker å være del av løsningen. Følg med – flere bøker følger!

Var det en ferdig idè eller vokste det frem gjennom skriveprosessen?
Vi begynte med boken «Bli lettere gravid», for både mannen og kvinnen, som vi fremdeles jobber med. Men det ble snart klart at sædkvalitet var et område som trengte oppmerksomhet som et selvstendig område, og det var slik Permen om spermen ble til. Vi begynte med å lage et hefte, men vi så etter hvert at det måtte bli til en bok.

Hva fikk deg til å ville skrive en bok? Hva inspirerte deg?
Vi vil nå ut til folk! Dette viktig informasjon, den kan endre individuelle liv, den kan bidra til å gi nye liv, og kan den bedre folkehelsen. Å nå ut til folk, det er vår store motivasjon og drivkraft. Anette har en lidenskap for fertilitet og Camilla har en lidenskap for skriving, og slik vil vi sammen nå ut til mange. Ofte kan løsningene for par med fertilitetsproblemer være enkle, men dette er det mange som ikke vet. Derfor skriver vi – vi må nå ut til folk!

Skriver du på noe nytt nå?

Ja, vi skriver på Bli lettere gravid. Denne boken er for både mannen og kvinnen, og omhandler alt som par med barneønske bør vite om prosessen med å bli gravid. Vi har kommet godt på vei med boken, og håper førsteutkastet vil være klart i løpet av våren
2024.

Har du tips eller råd til andre som har lyst til å skrive en bok?
Ja! Bare gjør det! Noen setninger hver dag. Og det er helt ok at førsteutkastet føles rotete og uferdig. Det skal bearbeides flere ganger. Hvis du holder koken, så blir det bok til slutt. Hvis du har viktig informasjon å dele, så sett deg ned og skriv! Selvsagt kan du også skrive bok.

Hvorfor synes du at boken din bør leses?
Mannlig fertilitet er del av et folkehelseproblem, og vi kan ikke lukke øynene for det lengre. Menn med nedsatt fertilitet har dårligere helse generelt, og de lever kortere. Fertilitet og helse henger sammen. For de med barneønske er denne informasjonen utrolig viktig. Vi kan ikke garantere individuelle resultater, men vi kan garantere at tiltakene i denne boken er kraftfulle, og at de mennene som ønsker å ta ansvar for egen sædkvalitet og egen helse, vil ha stor nytte av rådene i denne boken. Alle som har barneønske, eller som jobber med ufrivillig barnløse, bør ha kunnskapen som deles i denne boken.

Hva gjør du når du ikke skriver?
Når vi ikke skriver jobber Anette med å behandle ufrivillig barnløse på Frøyaklinikken, som hun grunnla for 23 år siden. Hun holder også kurs og foredrag om fertilitet. Camilla jobber som konsulent med endringsprosesser. Ellers bruker vi tid med familie og gode venner. Vi tar ofte møtene våre på Kaffebrenneriet, og legger inn en god porsjon med hygge i skriveprosessen. Vi gleder oss til fortsettelsen og håper du vil lese de kommende bøkene våre!

 

Anbefalt for deg